EU-Rådet har vedtaget forordning 2022/1854 af 6. oktober 2022, der indeholder en række tiltag for at imødegå høje priser og sikre forsyningssikkerheden, herunder en forpligtelse – med virkning fra den 1. december 2022 – til et fælles EU-dækkende loft over markedsindtægter for visse typer af elproducenter (såkaldte inframarginale producenter) på 180 EUR/MWh produceret elektricitet.
Forordningen fastsætter et loft for producenters realiserede markedsindtægter fra produktion af elektricitet i EU. Da der er tale om realiserede markedsindtægter tages der højde for prissikringsaftaler. I opgørelsen af indtægter undtages desuden enhver form for støtte ydet af medlemsstater.
Loftet finder som udgangspunkt anvendelse for indtægter, der overstiger 180 EUR/MWh produceret elektricitet hidrørende fra inframarginale teknologier: (i) vindkraft, (ii) solenergi (solvarme og solceller), (iii) geotermisk energi, (iv) vandkraft uden reservoir, (v) biomassebrændsel (fast eller gasformigt), undtagen biomethan, (vi) affald, (vii) atomkraft, (viii) brunkul, (ix) råolieprodukter og (x) tørv.
Alle elproducenter på nær dem, som producerer elektricitet på stenkul, gas og biometan (opgraderet biogas) omfattes således som udgangspunkt af indtægtsloftet, medmindre medlemsstaterne bestemmer andet.
Forordningen overlader det i et vist omfang til medlemsstaterne at træffe beslutning om den nationale implementering af indtægtsloftet, hvorved der sikres mulighed for at tage nationale forhold i betragtning.
Idet der på nuværende tidspunkt ikke er dannet en regering i Danmark har der ikke været en politisk behandling af den danske lovgivning på området – og dermed den konkrete implementering af forordningen og loftet. Myndighederne har dog givet følgende bud på, hvordan loftet forventes at blive implementeret i Danmark:
Ovennævnte er alene et udspil fra myndighederne. Da der er tale om anbefalinger fra embedsværket vil der kunne ske ændringer i forbindelse med den forestående politiske proces.
De indtægter, som indtægtloftet generer, skal kanaliseres tilbage til elslutkunderne for at afbøde virkningerne af de usædvanligt høje priser for disse kunder. De konkrete foranstaltninger på dette område er ikke på nuværende tidspunkt offentliggjort.
Den kommende lovgivning, som vil indeholde den konkrete implementering af loftet, forventes at blive gældende med tilbagevirkende kraft. Loftet vil således finde anvendelse fra og med den 1. december 2022 og indtil den 30. juni 2023, som det er bestemt i forordningen.
Gorrissen Federspiel følger situationen og udviklingen tæt. Vi har blandt andet nedsat en task force med en række specialister, der alene beskæftiger sig med denne udvikling, og som har til formål hurtigt og effektivt at svare på de spørgsmål, situationen afføder. Vi står derfor til rådighed for eventuelle spørgsmål og til at yde konkret rådgivning til din virksomhed, så tag endelig kontakt til os.