A.P. Møller - Mærsk og Svitzer
A.P. Møller – Mærsk udskilte i første halvår af 2024 Svitzer, der er en globalt førende bugserings- og marineservicekoncern. Den strategisk vigtige transaktion blev gennemført som led i A.P. Møller – Mærsks Global Integrator-strategi. Vi bistod både A.P. Møller – Mærsk og Svitzer med transaktionen, som indebar en spaltning af A.P. Møller – Mærsk og en efterfølgende selvstændig børsnotering af Svitzer på Nasdaq Copenhagen.
Axcel
Vi bistod den nordiske kapitalfond Axcel i salget af Nissens Automotive til Standard Motor Products, Inc., der er en børsnoteret amerikansk producent og distributør af bildele til eftermarkedsindustrien. Salget var tilrettelagt som en auktionsproces. Salgsprisen landede på 360 mio. euro, svarende til 2,7 mia. kroner. Danske Nissens Automotive der har hovedsæde i Horsens, har mere end 500 ansatte og er en førende er en førende europæisk producent af klima- og motorkølingsløsninger til det internationale eftermarked.
Bang & Olufsen
Vi bistod danske Bang & Olufsen i forbindelse med udstedelsen af nye aktier svarende til 20 pct. af selskabets aktiekapital. Kapitalforhøjelsen havde til formål at understøtte Bang & Olufsens plan for at accelerere selskabets strategiske eksekvering med henblik på at fremme langsigtet vækst og yderligere forbedring af virksomhedens lønsomhed.
Blackstone/Mileway
Vi har gennem 2024 bistået Blackstone og Mileway med opkøb af over 20 last mile-logistikejendomme. Opkøbene er gennemført i flere separate transaktioner, og som både aktivhandler og selskabshandler. Blackstone er en af verdens førende private equity-investeringsselskaber og medlem af S&P 500. Mileway er den største last mile-ejendomsforvalter i Europa med en portefølje på over 20 mia. euro.
Cadeler
Vi bistod det danske vindrederi Cadeler A/S, der er dobbeltnoteret i Oslo og New York i endnu en rettet aktieemission, der rejste NOK 1,8 mia. til selskabet. Cadeler har efter sammenlægningen med Eneti i slutningen af 2023 fasttømret sin position som en af de ledende aktører inden for sit område, og særligt inden for opførelse og vedligeholdelse af havvindmølleparker, hvor selskabet har oplevet fortsat stor efterspørgsel på sine ydelser. Provenuet fra emissionen var målrettet delvis finansiering af et nyt skib til at installere havvindmøller.
Carlsberg
Vi bistod det danske bryggeri Carlsberg A/S i forbindelse med datterselskabet Carlsberg UK Holdings Limiteds opkøb af den britiske læskedrikkoncern Britvic PLC for omkring 3,3 mia. pund, svarende til 29 mia. kroner. Med opkøbet styrker Carlsberg partnerskabet med PepsiCo og skaber et integreret drikkevareselskab i Storbritannien med både øl og softdrinks, med en effektiv forsyningskæde og distributionsnetværk samt en portefølje af førende drikkevarebrands i Storbritannien, Irland, Frankrig og Brasilien.
Deutz
Vi bistod Deutz, en førende producent af dieselmotorer med base i Tyskland, under en principiel konkurrencesag for Højesteret. Sagen gav bl.a. Højesteret anledning til at afklare væsentlige spørgsmål om standarden for prøvelse af konkurrencemyndighedernes afgørelser. Europa-Kommissionen indtrådte i sagen, der tillige omfattede flere EU-retlige fortolkningsspørgsmål.
Equinor
Vi bistod norske Equinor ASA med erhvervelsen af en ejerandel på ca. 10 pct. af det danske energiselskab Ørsted. Equinor – det tidligere Statoil – er den største olie- og gasoperatør i Norge og en af de førende offshoreoperatører globalt. Investeringen er en del af Equinors strategi om at udvide sin portefølje af vedvarende energikilder og styrke sin position inden for offshore vindenergi. Med transaktionen, der på købstidspunktet havde en samlet aktieværdi af 17 mia. danske kroner, blev Equinor den næststørste aktionær i Ørsted efter den danske stat, som har en kontrollerende ejerandel i virksomheden.
Hempel
Vi bistod Hempel Fonden og Hempel A/S i forbindelse med kapitalfonden CVC’s minoritetsinvestering i Hempel A/S. Hempel udvikler og fremstiller malingsløsninger til skibsfarts-, industri-, container-, energi- og dekorationssegmentet, herunder løsninger, der bidrager til at reducere energiforbrug og forlænge levetiden på de malede aktiver. Virksomheden er en global leder inden for sit felt og opererer i over 80 lande.Det strategiske partnerskab med CVC har til formål at understøtte accelerationen af Hempels ambitiøse plan for fremtidig vækst og værdiskabelse, herunder øgede investeringer i udviklingen af bæredygtige teknologier til gavn for Hempels kunder.
Maersk Supply Service
Gorrissen Federspiel bistod Maersk Supply Service A/S og Maersk Supply Service Holding ApS (et datterselskab af A.P. Møller Holding A/S) med salget af Maersk Supply Service A/S til den norske børsnoterede olieservicekoncern DOF. Købesummen på cirka USD 1,1 mia. blev betalt dels kontant og dels i aktier i DOF. Som led i transaktionen blev de brasilianske aktiviteter og aktiviteterne vedrørende Maersk Offshore Wind A/S udskilt fra Maersk Supply Service A/S til Maersk Supply Service Holding ApS og indgik ikke i handlen.
Novo Holdings
Vi bistod med juridisk rådgivning til Novo Holdings og dets porteføljeselskaber i forbindelse med flere strategiske investeringer og finansieringsrunder inden for life sciences og planetary health. Sagerne omfattede blandt andet markante finansieringsrunder i Orbis Medicines, Antag Therapeutics, Adcendo og HepaRegeniX samt erhvervelse af en ejerandel på 25 pct. i Sejet Plant Breeding fra DLG Group.
Novo Nordisk Fonden
Vi rådgav Novo Nordisk Fonden med etableringen af Danish Centre for AI Innovation – et nationalt center for AI-innovation, der i dag huser en af verdens kraftigste AI-supercomputere, leveret af NVIDIA. Midlerne til etablering af centeret og indkøb af supercomputeren kom fra henholdsvis Novo Nordisk Fonden og Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Supercomputeren er Danmarks første GPU-accelererede supercomputer og en af meget få på verdensplan. Det er hensigten, at computeren vil være tilgængelig for både forskere og kommercielle interessenter, og at centeret bliver et førende knudepunkt for forskning og innovation.
Nordea
Vi bistår Nordea i en stor, kompleks straffesag vedrørende anklager om brud på hvidvaskreglerne i perioden 2012-2015. Sagen drejer sig om Nordeas hvidvasksystemer og overvågning af transaktioner. Sagen har et historisk omfang og skal hovedforhandles over 60 retsdage i 2025-2026. Den rejser en række principielle spørgsmål af væsentlig betydning for hele den finansielle sektor, blandt andet om vurderingen af strafansvar for virksomheder i denne type sager, og efter hvilken målestok en eventuel bødestraf skal udmåles. Den endelige dom vil dermed også være med til at præge den samlede retsudvikling på hvidvaskområdet. Vores bistand til Nordea indgår i en voksende sagsportefølje på området for erhvervsstrafferet og undersøgelser, hvor vi er betroet rådgiver for danske og internationale klienter.
Swiss Life Asset Management
Vi rådgav den schweiziske kapitalforvalter Swiss Life Asset Management AG og Faro BidCo ApS i forbindelse med et frivilligt overtagelsestilbud til aktionærer i danske Everfuel A/S, som udvikler, installerer, ejer og driver brintinfrastruktur på tværs af en række europæiske lande. Købstilbuddet på 13 norske kroner per aktie værdisatte Everfuel til 1,1 mia. norske kroner, svarende til cirka 700 mio. kroner. Med fokus på udvikling og optimering af den samlede brintværdikæde, herunder digitalisering samt synergier via partnerskaber inden for Power-to-X-området, arbejder Everfuel med både produktion, distribution og tankning af grøn brint.
Zebra/Flying Tiger
Vi bistod Zebra A/S og selskabets europæiske datterselskaber i en omfattende og kompleks kommerciel shippingtvist mod DSV Air & Sea A/S. Sagen omhandlede misligholdelse af en to-årig fragtaftale om international søtransport af Zebras varer til faste priser og de krav om driftstab, der var forbundet med aftalen. Sagens centrale tvistepunkter var, om DSV var berettiget til at kræve forhøjede fragtrater i aftalens andet år, herunder om aftalen indeholdt en skjult betingelse om prisindeksering. Derudover var der uenighed om, hvorvidt DSV leverede søfragt i overensstemmelse med den afgivne kapacitetsgaranti i hele aftalens to-årige løbetid. Tvisten blev i august 2024 afsluttet med et forlig mellem parterne.