Folketinget vedtog den 11. maj 2023 det længe ventede lovforslag om ansættelsesbeviser og visse arbejdsvilkår – Ansættelsesbevisloven. Loven gennemfører EU-direktivet om gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår, der havde implementeringsfrist den 1. august 2022, men som af flere omgange er blevet udskudt af Beskæftigelsesministeriet. De nye regler udvider arbejdsgiveres pligt til at oplyse medarbejdere om deres ansættelsesvilkår og indfører en række nye mindstekrav vedrørende arbejdsvilkår.
Den nye ansættelsesbevislov træder i kraft den 1. juli 2023 og erstatter den hidtidige ansættelsesbevislov.
Alle arbejdsgivere skal nu have opdateret deres standardansættelseskontrakter, således at de i forhold til nyansættelser afspejler de krav, som træder i kraft med virkning fra 1. juli 2023.
Formålet med den nyligt vedtagne ansættelsesbevislov er at skabe mere gennemsigtighed og forudsigelighed i ansættelsesforhold. Den nye lov medfører både et udvidet anvendelsesområde, en øget oplysningspligt for arbejdsgivere samt en række helt nye materielle rettigheder for medarbejdere.
Fremover vil ansættelsesbevisloven gælde for lønmodtagere med en forudbestemt eller faktisk arbejdstid på gennemsnitlig tre timer pr. uge (bestemt ud fra en referenceperiode på fire uger), hvorimod grænsen i dag går ved en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på 8 timer. Disse lønmodtagere vil således have krav på et ansættelsesbevis, som opfylder lovens krav og regler.
Som noget nyt vil loven – uanset den faktiske arbejdstid – også finde anvendelse på såkaldte ”0-timers kontrakter”, det vil sige lønmodtagere, for hvem der ikke på forhånd er garanteret en arbejdstid, men som er forpligtede til at møde op ved tilkald.
I det lys vil det eneste praktisk rigtige være at behandle alle medarbejdere som omfattet af loven og dermed give dem et ansættelsesbevis, der opfylder ansættelsesbevislovens krav.
Med den nye lov udvides arbejdsgivers nuværende oplysningspligt, så der fremover skal gives en række yderligere oplysninger om vilkårene for ansættelsesforholdet – nogle af disse oplysninger har allerede været omfattet af den hidtidige oplysningspligt, men er blot blevet udspecificeret med den nye lov. De nye regler medfører, at lønmodtagere fremover skal oplyses om følgende:
Den nye lov indfører også nye frister for, hvornår lønmodtager skal modtage de pågældende oplysninger. Mens en række af oplysningerne fortsat skal gives senest 1 måned efter ansættelsesforholdets begyndelse, skal visse oplysninger (nye som gamle) fremover gives inden for 7 dage efter ansættelsesforholdets begyndelse. I praksis gives oplysningerne dog typisk samlet i forbindelse med udleveringen af ansættelseskontrakten.
Den nye lov introducerer desuden en række materielle rettigheder, der særligt har til formål at sikre, at lønmodtagere med uforudsigelig arbejdstid opnår en større grad af forudsigelighed i arbejdet.
Loven træder i kraft den 1. juli 2023, dog således at oplysningspligten alene har virkning for lønmodtagere, som tiltræder på eller efter denne dag. Som arbejdsgiver skal man derfor sikre sig, at alle medarbejdere der ansættes den 1. juli 2023 eller derefter får ansættelseskontrakter, der overholder lovens nye krav. Det er med andre ord vigtigt, at alle arbejdsgivere får opdateret deres standardansættelseskontrakter, således at de i forhold til alle nyansættelser afspejler de krav, som træder i kraft med virkning fra 1. juli 2023.
Derimod skal der ikke udstedes nye kontrakter eller tillæg til medarbejdere, der allerede er ansat eller tiltræder før den 1. juli 2023, medmindre medarbejderen selv anmoder herom.
De materielle rettigheder vil gælde for alle medarbejdere fra lovens ikrafttræden den 1. juli 2023.
Hvis I har spørgsmål til den nye lov eller opdatering af jeres kontrakter, er I altid velkommen til at kontakte os.
Vi medvirker gerne til en opdatering af jeres standardansættelseskontrakter.