Uafhængigt af, hvilken type virksomhed man driver, samt inden for hvilken branche, udgør markedsføring en essentiel del i relation til virksomhedens mulighed for – og evne til – at generere vækst. Ud over de kommercielle udfordringer, der er forbundet med at tilrettelægge en strategisk og målrettet markedsføringsstrategi, er valget af markedsføringsstrategien tillige forbundet med en lang række komplicerede juridiske problemstillinger, du bør være opmærksom på.
Danske og internationale virksomheders markedsføring bliver i stigende grad genstand for nye regler og kontrol fra både myndigheder og organisationer. Det bliver derfor også stadigt sværere og mere kompliceret for virksomhederne at følge og forstå principperne og reglerne for virksomhedernes mange markedsføringstiltag. Og det bliver ikke mindre i takt med, at en større del af den økonomiske aktivitet vil foregå online, hvor grænsen mellem salg og marketing praktisk talt er ikke-eksisterende. Gorrissen Federspiel har etableret en specialiseret gruppe for markedsføringsret, der er forankret i vores viden og erfaring inden for alle dele af markedsføringsretten.
Vores dedikerede team beskæftiger sig med alle aspekter af markedsførings- og forbrugerretten og består af højtkvalificerede advokater med stor erfaring på området. I vores team indgår blandt andet den tidligere forbrugerombudsmand og generaladvokat ved EU-Domstolen, Henrik Saugmandsgaard Øe, hvilket giver os en unik indsigt i såvel myndighedernes håndtering af markedsføringsretlige problemstillinger og den bagvedliggende EU-retlige regulering. Vores dybdegående viden kombineret med vores indsigt i, hvilke aktuelle udfordringer, der har indvirkning på virksomheders valg af markedsføringsstrategi, medfører, at vores rådgivningen inden for markedsførings- og forbrugerretten er af højeste kvalitet.
Hos Gorrissen Federspiel bistår vi både danske og udenlandske virksomheder med specialiseret rådgivning og forberedelse af retssager inden for en lang række områder, herunder:
Hos Gorrissen Federspiel har vi etableret en gruppe, der har specialiseret sig i markedsføringsret, og er forankret i vores viden om og erfaring inden for alle dele af markedsføringsretten.
Vores dedikerede team beskæftiger sig med alle aspekter af markedsførings- og forbrugerretten og består af højtkvalificerede advokater med stor erfaring på området.
I vores team indgår blandt andet den tidligere forbrugerombudsmand og generaladvokat ved EU-Domstolen Henrik Saugmandsgaard Øe, hvilket giver os en unik indsigt i såvel myndighedernes håndtering af markedsføringsretlige problemstillinger som den bagvedliggende EU-retlige regulering.
Vores specialiserede viden kombineret med vores indsigt i de aktuelle udfordringer, der påvirker virksomheders valg af markedsføringsstrategi, danner baggrund for vores rådgivning inden for markedsførings- og forbrugerretten.
Markedsføringsretten er baseret på den danske markedsføringslov, som selv tager sit afsæt i EU’s konkurrencelovgivning.
Markedsføringsloven blev sidst opdateret i 2017 for at sørge for, at loven levede op til en række EU-direktiver på området, herunder særligt EU’s direktiv om urimelig handelspraksis, der blandt andet omfatter regler for aggressiv markedsføring, vildledende markedsføring samt bevidste undladelser.
Med opdateringen i 2017 blev der indført en række nye bestemmelser og begreber, herunder ’god erhvervsskik’, som blev indført som supplement til og præcisering af generalklausulen om god markedsføringsskik.
Derudover bruges markedsføringsloven ofte som et supplement til andre love.
Dette gælder særligt, når det kommer til ophavsretsloven, varemærkeloven, designloven og persondataforordningen (GDPR).
Markedsføringsloven og dens bestemmelser er således relevante at inddrage i forbindelse med varemærkekrænkelser, hvor der kan være tale om misbrug af andre virksomheders produkter eller varemærker.
Nogle af de vigtigste bestemmelser og principper i markedsføringsloven er:
Markedsføringsloven omfatter også en række produkter og ydelser, som ikke må markedsføres enten generelt eller til bestemte målgrupper, eller som kun må markedsføres under særlige omstændigheder.
Det er således forbudt at markedsføre produkter til børn under 18 år, hvis produkterne som udgangspunkt er uegnede for børn. Det omfatter produkter som eksempelvis:
Derudover er der en række produkter, hvor der gælder særlige omstændigheder og hvor der er begrænsede muligheder for annoncering og markedsføring. Det drejer sig blandt andet om:
I Danmark er det Forbrugerombudsmanden, der har til opgave at føre tilsyn med, om markedsføringsloven overholdes. Forbrugerombudsmanden er en uafhængig myndighed, som kan vælge at tage sager op enten på et eget initiativ eller som følge af konkrete klager.
Ved overtrædelse af bestemmelserne om god markedsføringsskik og god erhvervsskik kan Forbrugerombudsmanden udstede et påbud.
Et påbud kan betragtes som et juridisk ’gult kort’ i forhold til virksomhedens markedsføring. Hvis den pågældende virksomhed efterfølgende ikke overholder påbuddet, kan den blive pålagt en bøde eller idømt en kortere fængselsstraf.
Ved overtrædelse af konkrete bestemmelser i markedsføringsloven kan det både medføre påtaler, bødestraffe og i sjældne tilfælde fængselsdomme.
Folketinget har vedtaget, at bøder for overtrædelse af markedsføringsloven fra den 1. januar 2022 skal baseres på, hvor stor en omsætning den enkelte virksomhed har.