Søg Close search

HjemNy national risikovurdering for hvidvask

Ny national risikovurdering for hvidvask

16. januar 2023

Den nye nationale risikovurdering for hvidvask er netop blevet offentliggjort. Risikovurderingen er udarbejdet af Hvidvasksekretariatet og indeholder blandet andet en beskrivelse af hvilke faktorer og brancher, som indebærer en særlig risiko for at blive misbrugt til hvidvask.

Risikovurderingen er særlig relevant for virksomheder og personer, der er omfattet af den danske hvidvasklov, da disse er forpligtede til at inddrage den nationale risikovurdering i forbindelse med deres egen risikovurdering.

Hvidvasksekretariatet har netop offentliggjort Den Nationale Risikovurdering af Hvidvask 2022.

Risikovurderingen fremhæver blandt andet de nationale trusler og sårbarheder, som medfører en risiko for hvidvask i Danmark, samt hvilke metoder kriminelle aktører anvender for at hvidvaske midler.

Endvidere inddrager risikovurderingen en vurdering af risici for hvidvask for en række udvalgte brancher og virksomhedstyper med henblik på at fremhæve nogle af de risici og faktorer, som er særligt væsentlige for den specifikke branche eller virksomhedstype.

Risikovurderingen rangerer de forskellige hvidvaskmetoder og brancheområder ud fra, om risikoen er begrænset, moderat, betydelig eller høj.

Som noget nyt medtager risikovurderingen ligeledes en vurdering af risici og faktorer for hvidvask i henholdsvis Grønland og på Færøerne.

Tidligere har der været både en offentlig version og en klassificeret version, men for yderligere at kunne forebygge og bekæmpe hvidvask, har Hvidvasksekretariatet denne gang valgt at offentliggøre hele rapporten.

Den nye nationale risikovurdering kommer i kølvandet på, at EU Kommissionen i slutningen af oktober 2022 udgav deres nye supranationale risikovurdering for hvidvask og terrorfinansiering.

Virksomheder omfattet af hvidvaskloven er forpligtede til at inddrage nationale og supranationale risikovurderinger i deres egen risikovurdering for at kunne identificere og vurdere risikoen for, at virksomheden kan blive misbrugt til hvidvask og terrorfinansiering.[1] Virksomhedens risikovurdering skal udarbejdes med udgangspunkt i virksomhedens egen forretningsmodel og skal inddrage følgende faktorer: kunder, produkter, tjenesteydelser, transaktioner, leveringskanaler samt lande og geografiske områder, hvor der udøves forretningsaktivitet. Analyserne fra de nationale og supranationale risikovurderinger skal herefter indgå i virksomhedens sammenfattende vurdering af risikoen for at blive misbrugt til hvidvask og terrorfinansiering. Branchevurderingen kan anvendes af virksomheder, som selv er i branchen, men også af andre virksomhedstyper, som har denne type af branche som eksempelvis kunde.

Vi opfordrer virksomheder omfattet af hvidvaskloven til at gennemgå deres egne risikovurderinger for at sikre sig, om der er behov for opdateringer på baggrund af Hvidvasksekretariatets nye Nationale Risikovurdering for Hvidvask.

Læs den nye national risikovejledning for hvidvask HER samt den nye supranationale risikovurdering fra EU Kommissionen HER.

 


[1] Politiets Efterretningstjeneste offentliggør en separat national risikovurdering for terrorfinansiering. De seneste vurderinger er pr. dags dato fra henholdsvis 2019 og 2020.

Tilmeld dig vores nyheder

Tilmeld dig Gorrissen Federspiels nyhedsservice og få faglige nyheder og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke.

Tak for din tilmelding

Du er allerede tilmeldt