Forordning (EU) 2019/2088 om bæredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser (”disclosureforordningen”) finder anvendelse på såkaldte finansielle markedsdeltagere og finansielle rådgivere.
Finansielle markedsdeltagere omfatter blandt andet | Finansielle rådgivere omfatter blandt andet |
|
|
Medmindre den enkelte medlemsstat beslutter anderledes, finder disclosureforordningen ikke anvendelse på forsikringsformidlere, der yder forsikringsrådgivning om forsikringsbaserede investeringsprodukter (IBIP’er) og fondsmæglerselskaber, der yder investeringsrådgivning, forudsat at de har færre end tre ansatte. Det er endnu ikke afklaret, hvordan Danmark vil forholde sig til muligheden for at udvide anvendelsesområdet.
En række af reglerne i disclosureforordningen omfatter kun det tilfælde, hvor det finansielle produkt (f.eks. en portefølje af finansielle instrumenter underlagt porteføljepleje, en AIF eller en UCITS) eller investeringsrådgivningen har et element af bæredygtighed. Omvendt er der også generelle regler i disclosureforordningen, der dækker i alle tilfælde og på et generelt niveau for hver enkelt finansielle markedsdeltager og finansielle rådgiver.
Disclosureforordningen opererer med en række nye begreber herunder blandt andet: (i) bæredygtighedsfaktorer, (ii) bæredygtighedsrisiko og (iii) bæredygtig investering.
Bæredygtighedsfaktorer | Miljømæssige, sociale og personalemæssige spørgsmål samt spørgsmål vedrørende respekt for menneskerettighederne og bekæmpelse af korruption og bestikkelse |
Bæredygtighedsrisiko | En miljømæssig, social eller ledelsesmæssig begivenhed eller omstændighed, som, hvis den opstår, kunne have faktisk eller potentiel væsentlig negativ indvirkning på værdien af en investering |
Bæredygtig investering | En investering i en økonomisk aktivitet, som bidrager til:
forudsat at
|
Disclosureforordningen kan for den enkelte finansielle markedsdeltager og finansielle rådgiver medføre en forpligtelse til:
Selvom forpligtelserne i disclosureforordningen, med vise undtagelser, først finder anvendelse fra marts 2021 (jf. nærmere herom nedenfor i afsnittet ”Hvornår finder forpligtelserne i disclosureforordningen anvendelse fra?”) bør den enkelte finansielle markedsdeltager og finansielle rådgiver allerede nu overveje; at iværksætte interne forberedelser for udarbejdelse og opdatering af de relevante politikker; screene hvilke finansielle produkter, der omfattes af disclosureforordningen; indarbejde den relevante information i de prækontraktuelle oplysningsforpligtelser; og sikre sig, at ens hjemmeside er klar til offentliggørelse af de relevante informationer.
Reglerne i disclosureforordningen finder med visse undtagelser anvendelse fra 10. marts 2021. Forpligtelserne til offentliggørelse af oplysninger i de relevante periodiske rapporter som behandlet i afsnittet ”Offentliggørelse af oplysninger i relevante periodiske rapporter om finansielle produkter, der (i) fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika eller (ii) har bæredygtig investering som sit mål” finder dog først anvendelse fra 1. januar 2022.
Derudover skal ESA’erne i løbet af 2020 og 2021 komme med udkast til en række reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer en række af oplysningsforpligtelserne under disclosureforordningen.
Finansielle markedsdeltagere skal på deres hjemmeside offentliggøre en politik for integration af bærdygtighedsrisici i deres investeringsbeslutningsproces, mens finansielle rådgivere på deres hjemmeside skal offentliggøre en politik for integration af bærdygtighedsrisici i deres investerings- eller forsikringsrådgivning.
Den finansielle markedsdeltager og finansielle rådgiver skal sikre, at oplysningerne indeholdt i politikken holdes ajour. Enhver ændring i de offentliggjorte oplysninger skal medfølges af en redegørelse for ændringen.
Både finansielle markedsdeltagere og finansielle rådgivere skal i deres aflønningspolitik medtage oplysninger om, hvordan deres respektive aflønningspolitik er i overensstemmelse med integration af bæredygtighedsrisici. Oplysningerne skal indarbejdes i den aflønningspolitik, der skal udarbejdes i henhold til den relevante sektorlovgivning, der gælder for den finansielle markedsdeltager eller finansielle rådgiver. For FAIF’er skal oplysningerne f.eks. medtages i den aflønningspolitik, der skal udarbejdes i henhold til FAIF-lovens § 20.
Den finansielle markedsdeltager og finansielle rådgiver skal sikre, at oplysningerne indeholdt i aflønningspolitikken holdes ajour. Enhver ændring i de offentliggjorte oplysninger skal medfølges af en redegørelse for ændringen.
Finansielle markedsdeltagere skal vurdere, hvorvidt de i deres investeringsbeslutninger tager hensyn til investeringsbeslutningens vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer.
Hvor der ikke tages sådanne hensyn, skal den finansielle markedsdeltagere på sin hjemmeside oplyse om, hvorfor der ikke tages sådanne hensyn og om, hvornår og hvorvidt den finansielle markedsdeltager agter at tage hensyn til negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer.
Hvor den finansielle markedsdeltagers i sine investeringsbeslutninger tager hensyn til negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer, skal en erklæring om due diligence-politik med hensyn til disse indvirkninger offentliggøres på den finansielle markedsdeltageres hjemmeside sammen med følgende:
De samme forpligtelser gælder i forhold til finansielle rådgivere og deres investerings- eller forsikringsrådgivning.
Finansielle markedsdeltagere med mere end 500 ansatte i et regnskabsår skal udarbejde og opretholde en erklæring om deres due diligence-politikker med hensyn til deres investeringsbeslutningers vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer.
Yderligere oplysninger om det finansielle produkts negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer
Senest den 30. december 2022 skal den finansielle markedsdeltager, hvor dens investeringsbeslutninger tager hensyn til negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer, for hvert finansielt produkt blandt andet give en klar og begrundet redegørelse for, hvorvidt og i givet fald hvordan det finansielle produkt tager de vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer i betragtning.
Hvor den finansielle markedsdeltagers investeringsbeslutninger ikke tager hensyn til de vigtigste negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer, skal den finansielle markedsdeltager hvor hvert finansielt produkt oplyse om, at den finansielle markedsdeltager ikke tager hensyn til investeringsbeslutningers negative indvirkninger på bæredygtighedsfaktorer og årsagerne hertil.
For FAIF’er vil oplysningerne skulle stilles til rådighed på samme måde som informationerne i FAIF-lovens § 62, mens det for UCITS skal inkluderes i det prospekt, der skal udarbejdes i henhold til investeringsforeningslovens § 102.
Forud for indgåelsen af en aftale om f.eks. investering i en alternativ investeringsfond (AIF) eller udøvelse af investeringsrådgivning, skal den finansielle markedsdeltager, henholdsvis den finansielle rådgiver, give oplysninger om, hvordan bæredygtighedsrisici integreres i investeringsbeslutninger henholdsvis investerings- eller forsikringsrådgivningen. Herudover skal der også oplyses om de sandsynlige indvirkninger, bæredygtighedsrisici vil have på investorens afkast.
For FAIF’er vil informationerne skulle stilles til rådighed på samme måde som informationerne i FAIF-lovens § 62 stilles til rådighed, mens det for UCITS vedkommende skal inkluderes i det prospekt, der skal udarbejdes i henhold til investeringsforeningslovens § 102. For kreditinstitutter, der yder porteføljepleje eller investeringsrådgivning, skal oplysningerne stilles til rådighed, når oplysningerne i investorbeskyttelsesbekendtgørelsen § 6, stk. 2 stilles til rådighed for kunden.
Hvis den finansielle markedsdeltager eller finansielle rådgiver ikke mener, at bæredygtighedsrisiciene er relevante, skal der gives en ”klar og koncis” redegørelse for årsagerne hertil.
Yderligere oplysningsforpligtelser om finansielle produkter, der fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika
De prækontraktuelle oplysninger (omtalt i afsnittet ”Prækontraktuelle oplysningsforpligtelser om integration af bæredygtighedsrisici” ovenfor) skal, hvor det finansielle produkt fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika, også omfatte:
Yderligere oplysningsforpligtelser om finansielle produkter, der har bæredygtig investering som sit mål
De prækontraktuelle oplysninger (omtalt i afsnittet ”Prækontraktuelle oplysningsforpligtelser om integration af bæredygtighedsrisici” ovenfor) skal, hvor det finansielle produkt har bæredygtig investering som sit mål, og der er angivet et indeks som referencebenchmark også omfatte:
Hvor der ikke er angivet et indeks som referencebenchmark, skal de prækontraktuelle oplysninger omfatte en redegørelse for, hvordan målet om en bæredygtig investering skal nås.
Yderligere oplysningsforpligtelser om finansielle produkter, der har reduktion af CO2-emissioner som sit mål
Hvor et finansielt produkt har en reduktion af CO2-emission som sit mål, skal de prækontraktuelle oplysninger (omtalt i afsnittet ”Prækontraktuelle oplysningsforpligtelser om integration af bæredygtighedsrisici til alle investorer” ovenfor) omfatte en detaljeret redegørelse for, hvordan målet om reduktion af CO2-emission med henblik på at nå Parisaftalens langsigtede mål for den globale opvarmning nås.
Den finansielle markedsdeltager skal for hvert finansielt produkt, der (i) fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika eller (ii) har bæredygtig investering som sit mål, på sin hjemmeside, offentliggøre og opretholde følgende oplysninger for hvert finansielt produkt:
Oplysningerne, der skal offentliggøres på hjemmesiden, skal være ”klare, koncise og forståelige” for investorerne og skal offentliggøres på en måde, der er ”korrekt, rimelig, klar, ikke vildledende, enkel og koncis”. Endelig skal oplysningerne kunne findes på et fremtrædende lettilgængeligt sted på hjemmesiden.
I den relevante periodiske rapport, f.eks. årsrapporten, der skal udarbejdes i henhold til § 61 i FAIF-loven og i henhold til kapitel 11 i investeringsforeningsloven, skal den finansielle markedsdeltager for så vidt angår finansielle produkter, der fremmer miljømæssige eller sociale karakteristika medtage en beskrivelse af, i hvilket omfang de miljømæssige eller sociale karakteristika er opfyldt.
For finansielle produkter, der har bæredygtig investering, eller der har reduktion af CO2-emissioner som sit mål, skal den finansielle markedsdeltager i den relevante periodiske rapport medtage en beskrivelse af: