Søg Close search

HjemProduktansvar 2.0: Nyt EU-direktiv skærper produktansvaret i den digitale æra

Produktansvar 2.0: Nyt EU-direktiv skærper produktansvaret i den digitale æra

26. november 2024

Den 8. december 2024 træder EU’s nye direktiv om produktansvar i kraft, og dermed erstattes de nu snart 40 år gamle regler på området. Med dette direktiv tager produktansvarsreglerne et stort skridt ind i den digitale tidsalder og den moderne cirkulære økonomi. Konsekvensen er en generel opstramning af produktansvaret, og samtidig en forventet bedre forbrugerbeskyttelse.

De nye regler vil især påvirke virksomheder, der beskæftiger sig med udvikling, produktion eller distribution af digitale produkter og tjenester, men direktivet medfører også ændringer af mere generel karakter, som kan få betydning for andre virksomheder.

Nedenfor følger fem væsentlige ændringer, som man som erhvervsdrivende bør holde sig for øje:

  • Digitale produkter inkluderes: Under det nye direktiv er definitionen af et produkt udvidet til også at omfatte digitale produktionsfiler (f.eks. 3D printskabeloner) og software, herunder kunstig intelligens. Virksomheder bør dermed holde sig for øje, at fejl i digitale produkter nu også kan føre til ansvar på linje med fysiske produkter. Gratis og open source-software uden kommercielt sigte er dog undtaget.
  • Anerkendelse af psykiske skader og dataskader: Direktivet anerkender nu personskade i form af psykisk skade, som er lægeligt anerkendt og attesteret, samt skade opstået ved ødelæggelse eller beskadigelse af data tilhørende private, f.eks. sletning af digitale filer fra en harddisk. Ændringen kan få betydning for en lang række tech-virksomheder, der opbevarer eller behandler særlige sensitive informationer og data. Dog er data, der anvendes til erhvervsmæssige forhold, undtaget.
  • Cybersikkerhed og AI under lup: Ved vurderingen af, hvorvidt et (digitalt) produkt er defekt, skal der nu blandt andet tages højde for produktets evne til at lære eller erhverve nye funktioner (f.eks. AI-systemer), samt relevante produktsikkerhedskrav, herunder cybersikkerhedskrav. Ændringen har særlig relevans for udviklere af AI-systemer, der nu kan pålægges ansvar, hvis et AI-system f.eks. skaber utilsigtede risici.
  • Udvidet ansvar for flere aktører: Det nye produktansvarsdirektiv udvider kredsen af muligt ansvarlige aktører. Væsentligst er, at producentens bemyndigede repræsentanter og udbydere af distributionstjenester og onlineplatforme nu også kan ifalde produktansvar. Ændringen vil formentligt medføre en øget risiko for produktansvar hos f.eks. udbydere af onlineplatforme.
  • Balancering af bevisbyrde: Direktivet gør det nemmere for den skadelidte at opnå erstatning ved at lempe kravene til den skadelidtes bevisbyrde. Den skadelidte kan nu anmode om, at producenten fremlægger relevant bevismateriale, når den skadelidte kræver erstatning ved domstolene, ligesom domstolene kan lette bevisbyrden for skadelidte, når denne står over for uforholdsmæssige store vanskeligheder med at løfte bevisbyrden. Ændringen kan få stor betydning for producenter af teknisk komplekse produkter, og sådanne producenter skal være forberedt på at levere gennemskuelig dokumentation for produktets sikkerhed.

 

Fra ikrafttrædelsestidspunktet har medlemsstaterne 24 måneder til at efterkomme direktivet og implementere dets regler i national lov. Som erhvervsdrivende i Danmark bør man dog allerede nu sætte sig ind i de nye regler, så man er bedst muligt rustet til deres indtog i dansk lovgivning.

Hos Gorrissen Federspiel er vi klar til at hjælpe jer med at navigere i de nye regler og forberede jer bedst muligt.

Tilmeld dig vores nyheder

Tilmeld dig Gorrissen Federspiels nyhedsservice og få faglige nyheder og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke.

Tak for din tilmelding

Du er allerede tilmeldt