Søg Close search

Udstationeret hos Slaughter and May i London

Hvorfor valgte du at blive udstationeret hos Slaughter and May i London?

“Jeg har altid haft et ønske om en udstationering i udlandet og gerne på et større, internationalt advokatkontor. På trods af Brexit er London fortsat et finansielt centrum i Europa, og Slaughter and May er blandt de mest velrenommerede kontorer i byen, så da jeg blev tilbudt muligheden for en udstationering her, var jeg ikke i tvivl.”

Hvad er dit personlige og faglige mål med udstationeringen?

“Personligt har jeg haft et mål om at lære den britiske kultur bedre at kende, udnytte Londons mange kulturelle og kulinariske tilbud og skabe mig et større internationalt
netværk. Vi er 10 visiting lawyers, som er udstationeret hos Slaughter and May samtidig. Det betyder, at mit internationale netværk – foruden kollegaer hos Slaughter and May – er blevet udvidet med advokater fordelt over Europa, Saudi Arabien, Japan og Argentina. Ét af mine faglige mål har været at udfordre mig selv ved at arbejde i en anden jurisdiktion end Danmark og med kollegaer og klienter, jeg ikke har kendt igennem flere år. Det har vist sig, at der er mange ligheder i arbejdstilgangen på et stort advokatkontor, uanset om det ligger i København eller London, men der er naturligvis også områder, hvor Slaughter and May har en anden tilgang til arbejde og sager.”

Hvad gør man eksempelvis anderledes hos Slaughter and May?

“Alene på grund af Slaughter and Mays størrelse er en del administrative arbejdsgange mere formaliserede end hos Gorrissen Federspiel, eksempelvis i forbindelse med kapacitetsstyring. Slaughter and Mays størrelse betyder også, at der er et underliggende supportsystem, som kun helt store advokatkontorer kan bære, herunder at der er sekretærsupport døgnet rundt og i weekender, der er ansat til at håndtere alle juridiske undersøgelsesopgaver og dedikerede medarbejdere til udvikling af undervisning og innovation. Hos Slaughter and May bruges der også meget tid på at forbedre vilkårene for alle ansatte, og det er min opfattelse, at de forsøger at skubbe til standarderne i branchen. Slaughter and May har som de første introduceret en working practices code. Det er et sæt formelle retningslinjer for forventningerne til jurister og advokaters arbejde. Retningslinjerne vedrører eksempelvis, hvor hyppigt medarbejdere forventes at tjekke og besvare e-mails sent om aftenen og i weekender samt retningslinjer for afholdelse og planlægning af møder. Naturligvis er der fortsat mange sager, hvor retningslinjerne ikke kan imødekommes fuldt ud, men i så fald er der en åben dialog.”

Hvordan adskiller Slaughter and May sig fra Gorrissen Federspielsom arbejdsplads?

“Først og fremmest adskiller Slaughter and May sig ved at være en væsentligt større arbejdsplads, idet der sidder 1.200 ansatte på kontoret i London. Det betyder blandt andet, at der er længere mellem kendte ansigter i kantinen, hvor der i øvrigt er op til 12 forskellige symboler på den daglige menu, så alle kan gennemskue allergier og religiøse præferencer. Det illustrerer meget godt, hvordan London er en storby af en anden skala end København med en medfølgende diversitet blandt medarbejderstaben. På den praktiske side er kontorerne fordelt meget anderledes end hos Gorrissen Federspiel, da ingen jurister har enkeltkontorer, og alle partnere deler kontor med en trainee. Det skaber en meget åben kultur på kontoret, hvor man aldrig møder en lukket dør.”

Hvad har overrasket dig mest under dit ophold?

“Det har overrasket mig, hvor hurtigt Slaughter and May integrerede mig i det daglige arbejde, og hvor stor tillid jeg er blevet vist på sager, fordi jeg er udstationeret fra Gorrissen Federspiel. Ofte møder man fordomme om, at de helt store advokatkontorer har et hårdt arbejdsmiljø, men jeg har oplevet, at der er en uformel tone blandt kollegaer og partnere hos Slaughter and May, og det sociale vægtes meget højt. I løbet af min udstationering har vi haft faste after work-drinks en til to gange om måneden i min afdeling; jeg har deltaget i den årlige, traditionsrige gallafest med plus ones på Grosvenor House nær Hyde Park med 1.300 deltagere; min afdeling har haft egen julefrokost i byen, og så er englænderne naturligvis vilde med at gå på pub. Det har skabt gode muligheder for at netværke og lære mine kollegaer bedre at kende.”

Hvad er dit bedste råd til kolleger, der overvejer en udstationering i udlandet?

“At man skal gøre det. En udstationering hos en klient eller i udlandet er en fantastisk mulighed for at prøve egne evner af uden for Gorrissen Federspiels trygge rammer, og det giver samtidig anledning til at reflektere over arbejdslivet og hverdagen. Det er blevet mere tydeligt for mig, hvad jeg sætter pris på i mit daglige arbejde derhjemme, herunder mine gode kollegaer og klienter, og samtidig har jeg fået perspektiver og input fra Slaughter and May, som jeg tager med tilbage.”

 

Tilmeld dig vores nyheder

Tilmeld dig Gorrissen Federspiels nyhedsservice og få faglige nyheder og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke.

Tak for din tilmelding

Du er allerede tilmeldt