Søg Close search

Et år med internationalt udsyn

two men standing outside college buildingI september 2020 tog advokaterne Christian Petersen og Anders Faldborg afsted til England for at tage en LL.M. på King’s College London. Selvom opholdet indtil videre har været præget af corona og strenge restriktioner, har ingen af dem fortrudt.

Tankerne om at hive tid ud af kalenderen og vinke farvel til Aarhus for at tage til udlandet begyndte allerede at spire hos dem begge for flere år siden. 29-årige Anders Faldborg fik smag for udlandet, da han som studerende var i praktik hos FN i New York. Han havde derfor et brændende ønske om at komme ud igen.

For 30-årige Christian Petersen var det et ønske om en stor personlig oplevelse og faglig udvikling, der trak. Begge er tilknyttet Gorrissen Federspiels Aarhus-kontor i Prismet, men ingen af dem vidste, at de var i gang med at forfølge den samme vej, før de i november 2019 fik beskeden om, at de var blevet optaget på King’s College London.

De to advokater bor nu sammen i en lejlighed i området Temple tæt på universitet i det centrale London. Et område, der normalt emmer af storby.

”Der plejer at være sindssygt meget liv, og folk spiser frokost ude hver dag. Der er rigtig mange kaffebarer inden for kort afstand, men de er lukket nu,” siger Christian Petersen.

Ingen tanker om at blive hjemme

Selvom verden forandrede sig drastisk, fra de to søgte om optagelse på King’s College London i foråret 2019, til de rent faktisk tog afsted, overvejede de ikke at blive hjemme. Dels lå der en masse planlægning og praktik forud for selve afrejsen, hvor de begge havde opsagt deres lejligheder, og kontoret havde indrettet sig efter, at de skulle være væk det kommende år. Og dels var situationen med corona relativt normaliseret hen over sommeren, så de var optimistiske, da de rejste afsted i midten af september.

”Det er ingen hemmelighed, at det er et helt andet ophold end det, jeg troede, jeg skulle over til. Jeg havde nogle forventninger om at skulle opleve en by i højeste gear og forhåbentligt have en masse fede oplevelser og undervisning på skolen hver dag,” siger Anders Faldborg, der længe havde set frem til udlandsopholdet.

”Dog har jeg ikke fortrudt, at jeg tog afsted. Undervisningen og oplevelserne har været lærerige, spændende og sjove uanset den lidt atypiske situation. Desuden har coronasituationen i Danmark langt hen ad vejen været den samme,” tilføjer han.

Daglig gang på universitetet

Sammen med Christian Petersen nåede han at have et par uger i London i en nogenlunde ”normaliseret” tilstand, inden Storbritannien igen lukkede helt ned. Universiteterne var dog undtaget, hvilket også betyder, at de to advokater hver dag er på campus for at modtage onlineundervisning.

Som en del af aftalen om at kunne holde åbent har universitetet fået sit helt eget testcenter i gården, så alle studerende systematisk kan blive testet.

”Vi er en gruppe, der mødes hver dag og holder pauser og spiser frokost sammen. Alle er taget afsted med henblik på at møde nogle nye mennesker, så man får det til at fungere, selvom der er restriktioner. Det er klart, at vi ikke lige kan gå ud og få en øl på en pub, men så mødes vi på skolen,” fortæller Christian Petersen.

Aktiv undervisning

På trods af den usædvanlige situation har begge allerede fået en masse nye venner. Faktisk føler Anders Faldborg, at de er blevet tættere med de andre udenlandske studerende, end hvad de under normale omstændigheder ville have været.

”Vi er alle studerende i denne mærkelige coronatid, og det er min opfattelse, at vi er rykket lidt tættere sammen i bussen – ikke bogstaveligt talt – men i overført betydning,” siger Anders Faldborg.

Inden han rejste til London, var han tilknyttet specialegruppen for Bank & Finans hos Gorrissen Federspiel. Han har derfor også valgt at forfølge et spor med international finansieringsret på LL.M.’en. Derudover har han også valgt fag, der har fokus på corporate finance, værdiansættelse og regnskabslære.

Christian Petersen, der normalt er tilknyttet specialegruppen for IP & Digital Business, er også gået i retning af international finansiering med lidt konkurrenceret og forbrugerret på siden. Selvom de endnu har til gode at opleve fysisk undervisning i et af universitets mange auditorier, har de gennem skærmen stadig mærket, hvor meget anderledes undervisningsformen er i forhold til i Danmark.

”Den er langt mere interaktiv, så du skal være på, og der er fremlæggelser og opgaver hver uge. Det er virkelig noget andet end bare at læse en lærebog og så møde op til undervisningen og læne sig tilbage,” siger Christian Petersen.

Anders Faldborg har også bemærket den noget mere engagerende undervisningsform, hvor underviserne forlanger aktiv deltagelse og også godt kan finde på at pege folk ud og stille spørgsmål.

”Det adskiller sig meget fra den danske undervisningsform, og det skal man lige vænne sig til, men det er både sjovt og udfordrende,” siger han.

Ingen danskerboble

Ud over at få et fagligt boost med den nyeste viden inden for de fag, de har valgt, er det især på det sproglige plan, hvor de to advokater har oplevet et markant løft. For at få det optimale ud af deres ophold har de to danskere aftalt, at de så vidt muligt også taler engelsk med hinanden, når de er derhjemme i deres lejlighed, så de ikke hele tiden skal skifte ”frekvens”. Begge er også særligt opmærksomme på, at de ikke kommer til at lukke sig inde i deres egen lille ”danskerboble”.

”Selvom vi er taget afsted sammen og bor sammen, har det været vigtigt at komme ud og møde nogle andre mennesker, så vi ikke bare sad derhjemme. I starten overkompenserede vi nærmest ved at være afsted hver eneste dag for at møde nogle andre i frygt for at sidde på skødet af hinanden derhjemme, som de to danske advokater, der var kommet til London,” siger Anders Faldborg.

Sundt med nyt perspektiv

Begge håber at se ind i et forår og en sommer, hvor der bliver masser af tid til både at opleve et mere blomstrende campusliv og et London med den sædvanlige puls – og gerne en fodboldkamp. Og på trods af corona og restriktioner, så kan London alligevel stadig byde på noget mere end Aarhus.

”Når man går på arbejde i Axel Towers eller Prismet, er man ofte opslugt af de forskellige sager i hverdagen og lever i en GF-boble. Derfor tror jeg, at det er meget sundt at drage udenlands for at få det hele lidt i perspektiv, så man kan vende tilbage med andre kvalifikationer og fornyet energi, ligesom man formentlig ser tingene på en lidt anderledes måde,” siger Anders Faldborg.

For Christian Petersen betyder opholdet ”internationalt udsyn”, som er et af Gorrissen Federspiels mantraer.

”Vi møder advokater fra hele verden, og det er en stor sproglig og personlig oplevelse. Det er en investering i sit liv, som man vil huske tilbage på med stor fornøjelse resten af sine levende dage. Det er meget større end bare at lære lidt jura,” siger han.

Efter planen kommer de to advokater hjem til Aarhus-kontoret igen i starten af september 2021.

Tilmeld dig vores nyheder

Tilmeld dig Gorrissen Federspiels nyhedsservice og få faglige nyheder og invitationer til arrangementer direkte i din indbakke.

Tak for din tilmelding

Du er allerede tilmeldt